GÜNCEL Haber Girişi : 25 Eylül 2024 14:38

KIŞ MEVSİMİ ÖNCESİNDE VATANDAŞIN TEK DÜŞÜNCESİ GİDERLER

KIŞ MEVSİMİ ÖNCESİNDE VATANDAŞIN TEK DÜŞÜNCESİ GİDERLER

Erzurum’da Eylül ayı itibariyle başlayan yağışlar ve düşüşe geçen hava sıcaklıkları kış mevsiminin habercisi oldu. Isınma giderlerinin birçok ile göre daha fazla olduğu şehirde vatandaşlar kendilerini maddi olarak rahatlatacak yollar aramaya başlıyor.

FATURALAR KABARDIKÇA KABARACAK

Ailelerin kira ve mutfak masraflarından sonra en yüksek harcama kalemleri olan doğalgaz ve elektrik faturaları kış mevsiminde 4-5 katına çıkacak. Uzmanlar, kış ayları öncesinde ısınma için kullanılan kombiler konusunda tüketicileri uyardı. Özellikle Erzurum için ısınma sorunu büyük bir problem oluşturuyor. Uzun ve sert geçen kış mevsiminde masraflar 6-7 katına çıkıyor. Özellikle doğalgaz ve elektrikteki zamlar önümüzdeki kış mevsiminde Erzurum’u daha çok etkileyecek gibi gözüküyor.

TASARRUFLU ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

Kış ayları öncesinde vatandaşların tedbirli davranması gerektiğine vurgu yapan Uzmanlar, Elektrik ve doğalgaz faturalarını aşağıya çekmenin yolunu arayan tüketiciler, çareyi enerji tasarruflu ürünlerde arıyor diyerek tasarruflu ürünlerin öneminin arttığını belirttiler. Kış aylarında vatandaşların çeşitli önlemler alarak yüksek masraftan kurtulabileceklerini belirten uzmanlar, yaklaşan kış ayına hazırlık için uzun yıllardır kullanılan kombilerin faturaları yüzde 20 ila 30 arasında arttırdığını bildirirken, yeni teknolojiye sahip kombilerin bu artışın önüne geçildiğini dile getirdiler.

BAKIMLAR MUTLAKA YAPILMALI

Kış mevsimi öncesinde sorunlar yaşamamak adına kombi bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, ‘Kombilerin yıllık bakımlarını yaptırmayan bir millet olma özelliğine sahibiz. Bizim kültürümüzde bir eşyanın kontrol edilebilmesi için önce bozulması gerekiyor. Şimdi insanlardan tasarruflu teknolojik kombilerine bir anda rağbet göstermesini beklemek çok yanlış olur. Öncelikle bunu halka göstermek, anlatmak ve kanıtlı olarak sunmak gerekir. Kombi kullanımında kombiyi açıp kapatmak enerji sarfiyatına sebep olur. Geceleri düşük sıcaklığa ayarlanması daha tasarrufludur. Uzun yolculuğa çıkıldığı durumlarda, uyku modu yerine kombi kapatılması daha uygundur’ diye konuştular.