Yaz aylarının özellikle aşırı sıcak zamanlarda baraj, gölet ve sulama kanallarında boğulma oranının arttığına dikkat çeken yetkililer, insanların daha dikkatli olması konusunda uyardı. Havaların ısınmasıyla birlikte çeşitli serinleme yolları aranmaya başl
Yaz aylarının özellikle aşırı sıcak zamanlarda baraj, gölet ve sulama kanallarında boğulma oranının arttığına dikkat çeken yetkililer, insanların daha dikkatli olması konusunda uyardı.
Havaların ısınmasıyla birlikte çeşitli serinleme yolları aranmaya başladı. Özellikle doğanın içinde serinlemek isteyenler baraj, gölet, sulama kanalı, akarsu ve denizlere yöneliyor. Aşırı sıcaklıklarda suyla serinlemenin keyfine varanlar, bazen sıkıntılı anlar yaşayabiliyor. Bazı sebeplerden dolayı su içeresinde kontrolü kaybeden vatandaşlar boğulabiliyor ya da büyük tehlike geçirebiliyor.
VAKA ÇOK
Türkiye’nin birçok yerinde yaz ayları canlı deniz ya da yüzülebilecek yerlerin görüntüsüyle karşılaşılabiliyor. Yine bu görüntülerin yanı sıra maalesef boğulma olayları da yer alıyor. Birçok boğulma vakası can kaybı yaşanmadan es geçilirken maalesef bazılarında ise hayatlar kaybediliyor. Özellikle denizlerde bu durum oldukça fazla.
YER ÇOK
Erzurum’da deniz olmasa da suya girilerek serinlemenin çeşitli yolları. Şehir merkezin çocuklar genelde süs havuzlarıyla ya da yüzme havuzlarıyla yetinse de çevre yerlerde baraj, gölet ve sulama kanallarına başvuruluyor. Geçmiş zamanlarda bu yerlerde onlarca kez boğulma olayları yaşanmasına rağmen hala olması gereken bilinç vatandaşta oluşmadı.
TEHLİKELİ SERİNLİK
Bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşlar deniz ve havuzlara koşarken, pek çok kişi yüksek ölüm riskine rağmen baraj, gölet hatta sulama kanallarına giriyor. Yaz aylarında özellikle çocukların tehlikeli bir oyun oynadığına dikkat çeken yetkililer, baraj, gölet ve sulama kanallarına girilmemesi hususunda uyarıda bulundular.
EN ÇOK KENDİNE GÜVENENLER SORUN YAŞIYOR
Yetkililer konu ile alakalı olarak, “Ne kadar yüzme bilinirse bilinsin; tatlı ve durgun su ile deniz suyunun özellikleri farklıdır. Bunu göz ardı eden onlarca çocuğumuz ‘ben yüzme biliyorum’ diyerek 3-5 metrelik sulara korkusuzca giriyor. Ancak bilinmelidir ki baraj plaj değildir. Sabit sularda dip sıkıntılı olabiliyor. Özellikle bataklık, birikinti gibi sorunlar geri dönüşü olamayan sonuçlar doğurabiliyor.” denildi.
DERS ALINMALI
Yetkilileri, “Devletin ilgili resmi kurumları hazırladığı kamu spotları ile sık sık vatandaşımızı uyarıyor. Yine yerel bazlı yetkililer tesislerin çevresinde önlemler alıyor. Ancak vatandaşımız da yaşanan acı olaylardan ders almalı; bilinçli olmalıdır. Özellikle aileleri uyarıyorum. Çocuklarımıza sahip çıkalım, baraj, gölet ve sulama kanallarında ölüm oyunu oynamalarına artık izin vermeyelim” diye konuştular.