Erzurum’da yıllar sonra epey bir kişiye evine ekmek götürme imkanı sağlayan, Erzurum Valiliği öncülüğünde yapımı kısa süre içerisinde tamamlanan fabrikaların temelinde sorun meydana geldi ve binalarda çatlaklar oluştu. İşçiler merak içinde bekleme süresine girdi.
KURULAN YER Mİ YANLIŞ?
Geçen yıl üretime başlayan tekstil üzerine kurulan dört fabrikanın zemininde sıkıntı çıkmasıyla birlikte yüzlerce işçiye izin verildi ve evlerine gönderildi. Şehrin doğusuna kurulan 2. Organize sanayi bölgesine tekstil üzerine üretim yapılıyor. Türkiye’nin iki sayılı tekstil firmasının da yer aldığı fabrikalarda yüzlerce insan çalışıyordu. Binalarda yaşanan çatlak sıkıntılarından ötürü işçilere izin verildi ve çalışmalarına ara verildi. Uzun yıllardan beri iklim şartlarından ötürü fabrikalaşamayan şehirde, tekstil üzerine fabrikaların kurulması ve önemli firmaların şehirde üretim olarak faaliyet göstermesi sevinçle karşılanmıştı. Fabrikaların kurulması için 2. Organize bölgesi oluşturulmuş ve şehrin doğu tarafı seçilmişti. Yaşanan sıkıntıyla beraber bu bölge seçilirken, iklim şartları, toprak kayması, zemin şartlarının bu sıkıntılara yol açabileceği çalışmaları yapılmamış mıydı?
ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADI MI?
Erzurum Valiliği, ETSO, 2.Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) nın işbirliği çerçevesinde kısa zaman içerisinde 2. Organize Sanayi Bölgesinde yapımı tamamlanan Tekstilkentte yer alan binaların ikisinde oluşan, zemin sıkıntısı sebebiyle meydana gelen çatlaklar, zemin etüdü yapılmamış mıydı sorusunu akıllara getirdi. Kamuoyu, Zemin etüdü yapılırken toprak kayması, deprem, iklim şartları göz önünde bulundurulup, zemine uygun temel çalışması fizibilitesi çıkarılmamış mıydı merak ediyor. Bu çalışmalar Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı denetiminde değil miydi ve bu problemlerin oluşabileceği rapor edilmemiş miydi. Şayet birkaç katlı fabrika statüsünde olsa, ne gibi sıkıntılar çıkarabileceği de göz ardı edilmemeliydi.
HABER: HÜSEYİN
ATALAY