EğitimHaber Girişi : 01 Haziran 2017 07:34

Meslek Liseleri cazip hale geliyor

Meslek Liseleri cazip hale geliyor
ÖZEL HABER (İhsan KUMRU) 28 Şubat sürecinde katsayı farkı konularak adeta yok edilmesi sağlanan Meslek Liselerine iadei itibar için Ak parti hükümetinin çalışmaları devam ediyor. Bu okullarda okuyan öğrencilerin sayısının artırılması için hemen her...

ÖZEL HABER (İhsan KUMRU)

28 Şubat sürecinde katsayı farkı konularak adeta yok edilmesi sağlanan Meslek Liselerine iadei itibar için Ak parti hükümetinin çalışmaları devam ediyor. Bu okullarda okuyan öğrencilerin sayısının artırılması için hemen her türlü yol denenirken, son olarak hükümetin öğrencilere sigorta ve asgari ücretin yüzde 30 oranında maaş bağlatılacak. Mesleki Eğitimler son yıllarda özellikle28 Şubat sürecinde işlevi ortadan kaldırılmış öğrencilerin Mesleki Eğitime gitmesin diye önüne engeller koyulmuştu. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitime ağırlıklı verdi. Çırak Eğitim okulları Türkiye’de normal liseler formatına dönüştürülerek Mesleki Eğitim Merkezi haline dönüştürüldü.

ŞİMŞEK; KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI MESLEK LİSELERİ İLE MÜMKÜN

Buradan mezun olan öğrenciler aynı zamanda 12 yıllık zorunlu Eğitimi tamamlamış olacaklar. Yani Mesleki Eğitim Merkezinde hem çıraklık öğrenecekler hem ise Liseyi bitirmiş olacaklar. Meslek Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin iş alanında becerilerini daha güçlendirmek amacıyla sanayi kesiminde haftanın belirli günler çalışacaklarını söyleyen Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Zinnur Şimşek, “Çıraklık süresince sigortaları devlet tarafından ödenir, asgari ücretin yüzde 30 oranından az olmamak kaydıyla maaş alırlar. Devlet katkısı adı altında yapılacak ödeme; asgari ücretin net tutarının yüzde otuzu üzerinden; mesleki eğitim görülen işletmede yirmiden az personel çalışıyor ise üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalışıyor ise üçte birinden az olmayacaktır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden muaftır. Çırak öğrencilerimiz isterlerse açık lise programlarını da devam ettirebilirler” dedi.

İŞYERİ AÇABİLECEKLER

Mesleki Eğitim Merkezlerinde çıraklık eğitimi dışında Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik eğitimi ve İşyeri Açma belgeleri de verilmekte olduğuna da değinen Şimşek, Mesleki Eğitim Merkezlerinin amacının gerçek iş ortamında fiilen çalışmak suretiyle meslek öğrenmek isteyen 15 yaşın üzerindeki vatandaşlarımızın teorik ve pratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılması olduğunu hatırlattı. Şimşek, “Ayrıca ilgi ve yeteneklerine uygun meslek seçmelerine yardımcı olmak sadece alan, kullanan değil üreten ve satan bireyler yetiştirmektir. Mesleki Eğitim eğitiminin önemi daha da artırıldı. Mesleki Eğitim Angarya olmaktan çıkarılarak bir eğitim yuvasına dönüştürülecek” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.