SağlıkHaber Girişi : 23 Mayıs 2023 14:52

KENDİSİ KÜÇÜK TEHLİKESİ BÜYÜK!

KENDİSİ KÜÇÜK TEHLİKESİ BÜYÜK!

Havaların ısınması ile birlikte görülmeye başlanan kene vakaları Türkiye’nin birçok yerinde artış gösterdiği gibi can almaya başladı. Yetkililer son günlerde artışa geçen kene vakalarına karşı uyarılarını sıklaştırdı. 

GİYİM KUŞAMA DİKKAT

Her yıl olduğu gibi bu yılda yetkili kurumlardan vatandaşlara kene uyarısı geldi. Özellikle giyim kuşam konusunda vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Yetkili kurumlardan yapılan açıklamalarda, ‘Kenelerin bulunabileceği yerlerde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir. Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeler sürülmesi yararlı olmaktadır. Günlük aktiviteler sırasında vücut (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası, saç ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası, bel bölgesi başta olmak üzere) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli; akşam eve dönüşlerinde mutlaka ayrıntılı bir vücut muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca çocuklarda kene tutunması yönünden anne babalar tarafından günlük olarak kontrol edilmelidir.’ Denildi.

SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN

Kene vakası yaşanan durumda vatandaşların yapması gerekenler konusunda uyarılarını sürdüren açıklamanın devamında, ‘Kene tespiti yapılmış ise; vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski de o ölçüde azalacaktır. Bu nedenle kişinin keneyi vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, ezmeden, çivi çıkarır gibi) kendisinin çıkarması veya çıkarttırması, kendisinin çıkaramadığı/çıkarttıramadığı durumlarda hızla en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Kenenin uzaklaştırılmasından sonra eller su ve sabunla yıkanmalı, kenenin tutunduğu bölge tentürdiyot, kolonya veya deterjanlı su ile temizlenmelidir. Vücuduna kene yapışan kişiler, güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.’ Denildi.

ÇİFTLİK HAYVANLARI UZAK TUTULMALI

Hayvancılık yapan işletmelere de yapılan uyarıların devamında, ‘Özellikle dağlık, ormanlık alanlarda hastalığın yaygın olduğu göz önünde bulundurularak çiftlik hayvanları, kene kaynağı olabilecek diğer yabani hayvanlardan (yaban tavşanı, kirpi, domuz, deve kuşu ve bazı kuşlar) uzak tutulmalıdır. Özellikle riskli bölgelerde mera hayvancılığı yapılan işletmelerde Mart-Ekim ayları arasında hayvanlar üzerinde mutlaka kene kontrolü ile tespiti halinde hayvanlarda ve ahırlarda kene mücadelesi yapılmalıdır.’ İfadeleri kullanıldı.