Erzurum’da çay tüketimi Ramazan ayında hat safhaya çıkıyor. Özellikle iftar sonrasında çay ocakları ve kahvehaneler tıka basa doluyor. Fakat uzmanlardan aşırı çay tüketimine karşı uyarılar gecikmedi.
FARKLI SAĞLIK PROBLEMLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR
Ramazan ayında iftar sonrasında çay tüketimin oldukça yüksek olduğu Erzurum’da, insanlar sağlık açısından sıkıntılılar yaşayabiliyorlar. Özellikle tüketim miktarı ile şeker oranın doğru ayarlamamasından kaynaklanan sağlık problemleri, günlük yaşam standartlarını da maalesef düşürebiliyor. Aşırı çay tüketimine karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, ‘Türkiye de çay, sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Erzurum’da ise sudan fazla tüketim oranına sahiptir. Fakat günlük tüketilen çay su yerine geçmez, sadece sıvıdır.’ İfadelerini kullandılar.
VÜCUDUN SIVI İHTİYACI ARTIYOR
Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacının arttığını belirten uzmanlar, ‘ Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacı artar. Bu sebeple uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içimi büyük önem kazanır. Ramazan ayı boyunca günde en az 2,5 LT su tüketimi hem sindirim sistemine hem de bağışıklık sistemine yardımcı olur.’ İfadeleri kullanıldı.
ÇAYSIZ OLMAZ
Her ramazan ayında olduğu gibi bu yılda iftar sonrasında önceliği çaya veriyoruz diye konuşan vatandaşlar ise, ‘Erzurum’da çay bir gelenektir. İftar su ile açılır. Tabi uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Fakat Erzurumluları çay sevdasından vazgeçirmek kolay değildir. Bol bol su tüketmemiz isteniyor. Fakat şehrimizde normal şartlarda da çok çay tüketilir. Ramazan ayında ise tüketim 2-3 katına çıkıyor. Su yerine çay tüketilir. İftar sonrasında kahvehaneler ve çay ocakları tıklım tıklım dolar. Çay olmazsa olmazımızdır.’ İfadelerini kullandılar.