Savdes Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, gazetemize yaptığı özel açıklamasında: SAVDES-SEN ve TEÇSEN, Çalışma Bakanlığı önünde 4 gün sürecek oturma eylemi başlattı. Kamu Birliği Konfederasyonu'na bağlı Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) ve Türk Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇSEN) üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde 4 gün sürecek oturma eylemi başlattı.
OTURMA EYLEMİ PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLADI
3600 Ek Gösterge için verilen sözlerin unutulduğunu hatırlatan Başkan Cengiz; ‘Bir an önce verilen sözler yerine getirilmelidir. 1. dereceye düşmüş Devlet Memurları 3600 Ek göstergeyi dört gözle beklemektedirler. Aşçı, Bahçıvan ve Üniversitelerdeki teknik elemanlar GİH sınıfına geçmeyi yıllardır bekliyorlar. Bunları dile getirmek memur arkadaşlarımızın haklarını savunmak için 4 gün boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde oturma eylemini gerçekleştiriyoruz’ ifadelerini kullandı.
VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI İSTİYORUZ
Savdes Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz yaptığı açıklamada, ‘Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Geçinemiyoruz. Aldığımız ücretler ile zorunlu ihtiyaçlarımızı dahi karşılamak imkânsız hale geldi, çocuk okutmak, kira ödemek oldukça zorlaştı, ev ve araba almak ise hayal oldu. Hayal dahi kurulamayan bu dönemde artık memur ve emeklinin makûs talihinin değiştirilmesi elzem hale geldi. Artık dayanamıyoruz. Verdiğiniz sözleri hatırlatıyoruz: Söz verdiniz, biz de “Birinci dereceye gelmiş tüm memurlara sınıf ve kadro ayırımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmesini istiyoruz.” Söz verdiniz, biz de “Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını, mevcut personelin eğitim ve kadrolarına uygun diğer hizmet sınıflarına atanmasını istiyoruz. Söz verdiniz, biz de “liyakatin katili mülakatların kaldırılmasını, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının iki yılda bir merkezi olarak yapılmasını ve vekâlet müessesesinin kaldırılmasını istiyoruz. Söz verdiniz, biz de “hâlihazırda 14.500 TL olan seyyanen zammın, taban aylıklara eklenerek emeklilik ücret ve tazminatlarına da yansıtılmasını istiyoruz’ dedi.
‘MOBBİNGLE MÜCADELE BİRİMLERİ KURULMALI’
Verilen sözlerin dışında, mali ve sosyal haklarımız ve çalışma hayatımız ile ilgili yaşadığımız sorunları ve taleplerimizi de hatırlatmak istiyoruz diyerek sözlerine devam eden Cengiz, ‘Kamu personeli mali yönetim sisteminin yeniden düzenlenerek, asgari geçim standardını sağlayacak şekilde yoksulluk sınırı üzerinde ücret ve en az 3+1 daire alacak şekilde emekli ikramiyesi verilmesini istiyoruz. Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş Bayram İkramiyesi talep ediyoruz. 1994 ila 2005 yılları arasında ödenen Lojman Tazminatının güncel rakamlarla yeniden ödenmesini istiyoruz. 10 yıl hizmeti bulunan memurlara yeşil pasaport verilmesini talep ediyoruz. Kamudaki boş kadrolara atama yapılarak, geçici görevlendirme, ikiz görevlendirme vb. angarya görevlerin kaldırılmasını ve kamuda verimliliğin sağlanmasını istiyoruz. Kamuda kademeli emeklilik sisteminin getirilmesini talep ediyoruz. Memurların yıllık izne denk gelen resmî tatil ve dini bayram günlerinin yıllık izine dahil edilmemesini istiyoruz. Mobbing Kanunu çıkarılmasını, tüm kurumlarda “Mobbingle Mücadele Birimi” kurulmasını ve bu birimlerde sendikaların da temsil edilmesini talep ediyoruz. Banka maaş promosyon sözleşmelerinin Cumhurbaşkanlığı veya görevlendireceği Bakanlık tarafından tek elden yapılmasını ve adaletin sağlanmasını istiyoruz. “Memur öğretmeler sınıflarına, öğrenciler öğretmenlerine kavuşsun” istiyoruz. Eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına verilmesini talep ediyoruz. Kariyer uzmanlıklarında taşra-merkez ayrımının kaldırılmasını istiyoruz. Kamu mühendislerinin, mali hakları yeniden düzenlenmesini, teknik sorumluluk tazminatı verilmesini, emekli kamu mühendislerine ek ödeme yapılmasını, “Mühendislik Meslek Kanununun” çıkarılmasını istiyoruz’ diye konuştu.
BAŞKAN CENGİZ, TALEPLERİ SIRALADI
Şef, Müdür Yardımcısı ve Müdür kadrolarında görev yapan yönetici personele görev ve makam tazminatı verilmesini, müstakil birim müdürlüğü yapan personele “temsil tazminatı ve temsil ödeneği” verilmesini talep etiklerini belirten Cengiz, ‘Koruma ve Güvenlik Memurlarının mesleki itibarlarının korunması amacıyla üniformalarında düzenleme yapılmasını, özel güvenlik ibaresinin “Koruma ve Güvenlik Memuru” şeklinde düzeltilmesini talep ediyoruz. 666 sayılı KHK ile kaldırılan Millî Savunma Bakanlığı ve TSK’daki “Karargâh Tazminatı” ile İŞKUR ve SGK’daki “iki ikramiye ve havuz parasının” yeniden ödenmesini istiyoruz. Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde fazla çalışma karşılığında üniformalı personele verilen “Asayiş Tazminatının” Devlet memurlarına da verilmesini talep ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı yurtdışı teşkilatında görevli “sözleşmeli personelin” ücretlerinin artırılmasını, en son yapılan Ataşe Yardımcısı atamalarındaki adaletsizliğin giderilerek ek kararname çıkarılmasını talep ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu personeline “Sosyal Güvenlik Tazminatı”, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi çalışanlarına “Mali Hizmetler Tazminatı” verilmesini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü personeli atanabileceği şekilde “Kariyer Uzmanı ve Uzman Yardımcısı” kadrolarının ihdas edilmesini talep ediyoruz’ ifadelerini kullandı.
‘TALEPLERİMİZE BAKILIRSA, BİZLER ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ’
Başkan Cengiz, ‘112 Acil Çağrı Merkez Müdürlüklerinde görevli personele yıpranma ve tayin bedeli verilmesini, ayrıca çalışma koşullarına yönelik iyileştirici düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Göç İdaresi Başkanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan kurum personelinin özlük haklarında iyileştirme yapılmasını ve Göç İdaresi Başkanlığındaki “İl Göç Uzmanlarının” zorunlu rotasyonunun kaldırılmasını talep ediyoruz. İŞKUR Genel Müdürlüğünde; “İş ve Meslek Danışmanı” kadrosuna iki yılda bir atama yapılması esasının getirilmesini, atamalarda şeffaflık ve adaletin sağlanmasını istiyoruz. Taleplerimize bakılırsa, bizler çok şey istemiyoruz. 14 yıl boyunca, 7 ayrı dönem toplu sözleşmede gasp edilen haklarımızı istiyoruz. Verilen sözleri hatırlatıyoruz. İnsanca yaşamak istediğimizi haykırıyoruz.
Bunun temini için sesimizi yükseltmeye devam ediyor, eylem ve etkinliklerimize kararlılıkla devam ediyor, sonunda birlikte başaracağız diyoruz. Dört gün boyunca burada oturma eklemimize devam ediyor, 7 Kasım 2024 Perşembe günü 12.30’da yapacağımız basın açıklaması ile oturma eylemimizi sonlandırırken, yeni eylemlerimizin hazırlığını başlatıyoruz. SAVDES-SEN ve TEÇSEN Aileleri olarak, açıkladığımız haklı taleplerimizin bir an önce gerçekleşmesini beklediğimizi belirtiyoruz’ diyerek sözlerini tamamladı.