DİKKATLİ OLUN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

Erzurum’da sıcak havalar yerini yağışlara bıraktı. Artık sonbahar mevsimine geçiş dönemindeyiz ve Uzmanlar yaşanacak ani hava değişimlerinin hastalıklara davetiye çıkaracağını ifade ettiler.

SOĞUK HAVALAR HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığını belirten uzmanlar dengeli beslenmenin önemine dikkatleri çektiler. Vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten uzmanlar, son günlerde havanın değişken olmasının hastalıklara davetiye çıkarttığını belirttiler. Özellikle soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıkları için dikkatli olun uyarısında bulunan uzmanlar, Sonbahar ve Kış mevsimlerinde giyim kuşamla beraber yeterli ve dengeli beslenmenin de önemine vurgu yaptılar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN!

Mevsim değişikliklerinde sık rastlanabilen özellikle grip, soğuk algınlıkları gibi mevsimsel hastalıkları birçok insanda görüldüğünü ifade eden uzmanlar, ‘Yaz aylarını geride bıraktığımız bugünlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücudun kışa hazırlanması hastalıklara karşı korumada oldukça önemli. Gribal enfeksiyonları önlemek ve bu sorunun şiddetli ve uzun sürmesini engellemek için günlük beslenme programına daha fazla vitamin, mineral, antioksidan ve probiyotik ürünler yer verilmelidir. Vitamin, mineral ve antioksidan deposu olan meyve ve sebze grubuna ağırlık vermeliyiz ve günde en az 5, en fazla 8 porsiyon meyve ve sebze grubunu tüketmeliyiz. Vitamin gruplarından antioksidan kaynağı olan A,C,E vitaminleri; minerallerden ise selenyum, magnezyum ve çinkoya ağırlık vererek antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayabiliriz’ dediler.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİNDE BULUNDULAR

Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, ‘günlük beslenmede kırmızı et, tavuk, balık ve bol miktarda omega-3 yağ asidi içeren yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem, fıstık)mutlaka bulunmalıdır. Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt grubunu hem probiyotik içermesinden dolayı hem de kalsiyum içermesinden dolayı mutlaka günde 2 porsiyon tüketilmelidir. Probiyotik ürünler bağışıklık sisteminin iyi çalışması, bakterilerden korunma, besinlerin sindirimi ve emilimi için gereklidir. Hastalıklardan korunmak için çok fazla miktarda C vitamini içeren meyve tüketimini artırmanıza gerek yok. Günlük 300-400 gram yani 3-4 porsiyon meyve tüketimi hastalıklardan korunmak için yeterli olacaktır. Kış aylarında kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini içeren içecekler tüketebilirsiniz. Kuşburnu çayı, rezene, yeşil çay, melisa, papatya ve ıhlamur gibi bitki çayları hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir hem de kış ayları için besleyici özelliği ile ara öğünlerinizde size lezzetli bir öğün geçirmenizi sağlayacaktır. Fiziksel aktivitenin azaldığı sonbaharda metabolizma yavaşlamaya başlar. Metabolizma hızını korumak ve sağlıklı bir mevsim geçişi yapmak isteyenler mevsim sebzelerine ve meyvelerine sofranızda daha fazla yer vermelisiniz. Mevsimine uygun taze sebzelerle beslenmek metabolizmanızı güçlü kılar. Spor yapmak metabolizmanızı hızlandırır. Mevsim geçişlerine adapte olmaya çalışan vücudunuza dost olur. Her gün 30-40 dakikalık orta tempolu yürüyüşler bedeninize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır’ ifadelerini kullandılar.


20.09.2024 10:00:46