GÜNCEL Haber Girişi : 29 Nisan 2024 10:37

PİKNİKÇİLERE KENE UYARISI GELDİ

PİKNİKÇİLERE KENE UYARISI GELDİ

Havaların ısınması ile birlikte kene ısırıklarına karşı dikkat edilmesi hususunda uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Park, bahçe ve piknik alanlarında fazlaca vakit geçiren vatandaşların mutlaka tedbirli olması gerektiğine dikkat çektiler.

İHMAL ETMEYİN!

Bağ, bahçe, orman, kırsal alanda açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, ‘Kırsal alanlardan ayrıldıktan sonra ise evimize döndüğümüz vakit muhakkak kontrollerimizi yapmalıyız. Özellikle saç diplerimizi ensemiz, koltuk altımız gibi yerleri kontrol etmemiz gerekiyor. Ayrıca çıplak elle dokunmamak gerekiyor. Kenenin vücudumuza tutunduğunu gördüğümüz takdirde çıplak elle kesinlikle dokunmuyoruz. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekiyor.’ Diye konuştular.

TIBBİ YARDIM ALMAMIZ GEREKİYOR

Kene vakaları yaşandığı an itibariyle en kısa sürede tıbbi müdahalenin şart olduğunu ifade eden Uzmanlar, ‘ısırık bölgesinde ağrı veya şişlik, kızarıklık, ısırık yerinde yanma hissi, kabarcıklar ve şiddetli alerji durumunda nefes almada zorluk çekebiliriz. Bazı keneler, ısırdıklarında geçebilecek hastalıkları taşırlar. Isırık bölgesinin yakınında kırmızı bir nokta veya kızarıklık, tüm vücutta döküntü, boyun tutulması, baş ağrısı, mide bulantısı, zayıflık, kas veya eklem ağrısı veya ağrısı, ateş, titreme gibi belirtiler olabilir. Herhangi bir olası tedavi için değerlendirilmek üzere bir kene tarafından ısırıldığınızda, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekiyor.’ Diye konuştular.

PİKNİK ALANLARINDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Yaz aylarında özellikle piknik alanlarında zaman geçiren vatandaşları çok tedbirli olmaları konusunda uyaran Uzmanlar, ‘Park, bahçe ve piknik alanlarında fazlaca vakit geçirilecekse mutlaka tedbirli olunması gerekiyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), Nairo virüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.’ Diye konuştular.